Форум Томашполя

Теми для публікацій та розмов


Основні відомості з історії Томашполя
11 грудня 2010 Світлана NIKI

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

NIKI Світлана, користувач 1ua
Світлана NIKI
Тема: Основні відомості з історії Томашполя

http://mr-brut.livej... class='subj-link'>Томашпіль. Місто Томаша

Подільський Томашпіль не має у своїй назві якоїсь інтриги. У власника цих земель польського коронного віце-канцлера http://pl.wikipedia.... target='_blank'>Яна Замойського був син Томаш. На честь продовжувача свого могутнього роду й нарікає староста нове поселення. Піль – поль – поле – поліс. Місто Томаша.

Томашпіль, костел Матері Божої Шкаплерноїhttp://pics.livejour... border='0'>

Засновано містечко ніби як в 1599-му. Хоча за іншою версією поселення на цьому місці вже було й звалося Драгушов. В 1616-му http://pl.wikipedia.... target='_blank'>Томаш Замойський вступив у володіння й перейменував на свою честь. Цю дату відзначено нині як першу писемну згадку, а отже – рік заснування містечка.

Томашпільhttp://pics.livejour... border='0' height='529' width='704'>

Томашпіль залишається польським до 1793-го року. Щоправда, з перервами в часи Хмельниччини й османської навали. Турки добряче нашкодили – Томашпіль було майже повністю зруйновано.

У складі Росії містечко включили до Ямпільського повіту. На початку нового століття будується Успенська церква (ще побачив назву церква Першої Пречистої) (1803-й рік).

Томашпіль, Успенська церкваhttp://pics.livejour... border='0' height='529' width='704'>

Томашпіль, Успенська церкваhttp://pics.livejour... border='0' height='671' width='504'>

Томашпіль, Успенська церкваhttp://pics.livejour... border='0' height='529' width='704'>

Що ж до костелу, то він, звісно, існував тут давніше, ще з 1769-го року. Дерев’яний храм перебудували в камені в 1812-му.

Томашпіль, костел Матері Божої Шкаплерноїhttp://pics.livejour... border='0' height='551' width='704'>

Томашпіль, костел Матері Божої Шкаплерноїhttp://pics.livejour... border='0' height='529' width='704'>

За радянських часів костел Матері Божої Шкаплерної (шкаплір – то такий особливий оберіг) служив за склад чи клуб. Нині тут знову діє католицька громада. Реконструкцію і відбудову веж провели в 90-і роки минулого століття.

Переважно коштом поміщиків Браницьких, починаючи з середини XIX століття з’являється деяка промисловість у стандартній на той час комплектації: цукровий, цегельний, винокурний  завод, млини.

Як і більшість подільських містечок, у Томашполі була значна єврейська громада. Повністю винищена під час Другої світової. Фашистами в містечку було влаштовано гетто. З понад трьох тисяч євреїв за даними 1939-го року (це більше половини сучасного населення міста) на кінець століття залишилось кілька десятків.

В радянські часи Томашпіль переважно був районним центром. Особливої промисловості (крім згаданого цукрозаводу) тут так і не побудували. Вже не знаю, чи сумував би з того Томаш, але може це й добре.

Томашпільhttp://pics.livejour... border='0' height='529' width='704'>

Томашпільhttp://pics.livejour... border='0' height='453' width='704'>

Томашпіль на Google-картах. Проїзд на автомобілі від Києва — 367 км (біля 4,5 годин дороги), від Вінниці — 116 км, від Чернівців — 261 км.

                                http://mr-brut.livej...

11 грудня 2010


1


  Закрити  
  Закрити